assalammualaikum semua..terima kasih banyak2 kerana sudi berkunjung ke blog sha yang tak seberapa ni..sebagai tanda persahabatan dan terima kasih sudi2 lah kiranya follow blog sha yer..dapat kita sama2 mengeratkan silatulrahim sesama manusia...
SAMBAL AYAM LADA API
hai semua..
n3 harini resepi dari arwah mak mertua sha..menu wajib juga ni dalam family hubby.
sha buat pon ada masa menjadi ada masa kureng sikit..papepon takleh lawan arwah mak mertua sha masak la..lagi sedap..sedang2 elok je rasanya..
bahan-bahan:
5 ketul kepak ayam-dipotong antara kepak n drummet dia..
20 -25 biji cili padi-dikisar(bergantung pada saiz cili)
1 labu bawang besar-dihiris bulat
1/2 inci halia-dihiris mancis
1 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 keping asam keping
gula dan garam secukup rasa
air
cara-cara:
1)kepak ayam digaul garam kunyit dan digoreng 3/4 masak.ketepikan
2)dengan menggunakan minyak gorengan ayam tadi tumis bawang merah,bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3)kemudian masukkan cili padi yang dikisar dan air secukupnya.masukkan asam keping.kacau sebati..masak sehingga cili naik minyak.
4)kemudian masukkan bawang besar,ayam,gula dan garam secukup rasa.gaul sebati.biar sekejap hingga bawang lembut.rasa jika ok tutup api..
~~SELAMAT MENCUBA~~
Labels:
ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment