SAMBAL AYAM LADA API




hai semua..
n3 harini resepi dari arwah mak mertua sha..menu wajib juga ni dalam family hubby.
sha buat pon ada masa menjadi ada masa kureng sikit..papepon takleh lawan arwah mak mertua sha masak la..lagi sedap..sedang2 elok je rasanya..

bahan-bahan:
5 ketul kepak ayam-dipotong antara kepak n drummet dia..
20 -25 biji cili padi-dikisar(bergantung pada saiz cili)
1 labu bawang besar-dihiris bulat
1/2 inci halia-dihiris mancis
1 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 keping asam keping
gula dan garam secukup rasa
air


cara-cara:
1)kepak ayam digaul garam kunyit dan digoreng 3/4 masak.ketepikan
2)dengan menggunakan minyak gorengan ayam tadi tumis bawang merah,bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3)kemudian masukkan cili padi yang dikisar dan air secukupnya.masukkan asam keping.kacau sebati..masak sehingga cili naik minyak.
4)kemudian masukkan bawang besar,ayam,gula dan garam secukup rasa.gaul sebati.biar sekejap hingga bawang lembut.rasa jika ok tutup api..


                                            ~~SELAMAT MENCUBA~~

No comments:

Post a Comment