PESTIME TRY MASAK NASI DAGING..

 
teringat plak nak makan nasi daging..geledah dalam ternet
banyaknyer resepi nasi daging..taktau mana satu nak ikut..last2 ikut je yang mana mudah..
cedok sana..cedok sini..tah tak ingat berapa resepi yang di serve semalam..akhirnya jadi nasi daging versi sendiri la jawabnyer..sebenarnya taktau la pulak macamna rasa sebenar nasi daging ni..sebab memang tak pernah makan pon nasi ni sebelum ni..belasah je la ..nasi daging ni beserta air asam sha style..dan sha buat sup kentang sikit tuk anak2 yang tak reti nak makan air asam..lebihan dari air rebusan daging tu sha buat sup..lain episod leh try resepi yang lain pula..
 
sumber:google(internet)
resepi olahan:sha ahmad
 
bahan-bahan:
 
2 pot/tin susu beras-sha guna beras biasa je
1/2 kg daging-dihiris nipis
1 bungkus sup bunjut
1 sb rempah kurma
5 ulas bawang merah**
3 ulas bawang putih**    }kisar halus bahan bertanda **
1/2 inci halia**
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
1 sb minyak sapi
1 sb mentega
2 helai daun pandan
2 sb tomato puree
1/3 cawan susu cair
sedikit garam
air secukupnya
 
cara-cara:
1)rebus daging bersama sup bunjut,rempah kurma dan sedikit garam
2)pastikan daging empuk..simpan air rebusan daging untuk masak nasi
3)basuh beras dan toskan
4)cairkan mentega dan minyak sapi dalam periuk lain..tumis kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga ..kemudian masukkan bahan kisar tadi..biarkan sehingga wangi.
5)masukkan tomato puree dan kacau sebati..biarkan seketika..kemudian masukkan susu cair dan air rebusan daging beserta dagingnya sekali..
6)kemudian masukkan kedalam periuk yang berisi beras..agak2 yer sukatannyer takut terlembik..masak cam biasa je..macam masak nasi putih..
7)masukkan daun pandan yang disimpul kedalam periuk..kacau sebatikan bahan2 dengan beras..biarkan nasi masak
 
 
 
air asam
 
1 labu bawang besar-dipotong dadu
1 biji tomato-dipotong dadu
10 biji cili padi-dihiris
2 biji cili merah-sha tak letak sebab takde stok
1 cawan air asam pekat(agak2 la)
belacan bakar
gula dan garam secukupnya
 
campurkan kesemua bahan dan sebatikan bersama
 
 
 
~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~
 
 
 

No comments:

Post a Comment