bege malaysia a.k.a pau sambal

bege mesia a.k.a pau sambal ....

pau sambal yg moolat2 macam tuan tanah....






resepi & olahan :sya ahmad

1/2 paket yis mauripan*
2 sb gula*
3/4 cwn air*
3 cwn tepung gandum
2 sb planta/majerin
2 sb susu pekat manis

1)bahan bertanda* campurkan kacau n biarkan sehingga berbuih
2)dalam bekas lain campurkan planta,tepung,susu pekat manis..gaul sebati
3)masukkan campuran yis tadi sedikit demi sedikit dan uli sehingga jadi doh yg x lekat pada tangan
4)perap 40 minit..doh akan naik 2 kali ganda
5)kuarkan doh dan tumbuk2 sikit untuk kuarkan angin
6)bentuk doh bulat2 dan leperkan sedikit
7)biarkan 10 minit
8)goreng dengan api sederhana sehingga masak sejukkan sebentar
9)potong pau jgn sampai putus... masukkan sambal tumis ditengahnya..kalo ada timun boleh selitkan sekali yer..sya xde stok...

resepi sambal tumis sya
bahan-bahan:

15 tangkai cili kering-direbus*
3 ulas bawang merah*
1/2 inci belacan*
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sejemput ikan bilis

cara-cara:

1)kisar bahan bertanda sehingga hancur
2)panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.....
3)masukkan sedikit air asam jawa..kacau sebati..
4)setelah pecah minyak lagi sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.....gaul sebati
5)rasa jika cukup rasa manis dan masin boleh la tutup api....


~~~happy cooking~~~











No comments:

Post a Comment