kenapa dipanggil butir nangka???..entahla...mungkin rupa bentuk dia macam biji nangka kot...lama dah teringin nak buat..baru ada kerajinan semalam...takde la susah nak buat bubur butir nangka ni rupenya...
bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 cawan air-agak2 leh menguli la yer
1 helai daun pandan-disimpul
sedikit garam
pewarna
air untuk merebus secukupnya
cara buat butir nangka:
1)campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 cawan air..uli hingga sebati
2)bahagikan adunan kepada 2 bahagian..warnakan ikut warna kegemaran
3)jerang air dan masukkan daun pandan hingga mendidih..gentelkan adunan tadi menjadi bentuk bujur seakan biji nangka
4)masukkan terus dalam air mendidih..buat sehingga habis
5)butir nangka akan timbul bila dah masak
bahan buat kuah:
1 biji kelapa(800ml santan)
1/2 cawan gula pasir
1 sk garam 2 helai daun pandan
cara masak:
1)satukan semua dalam periuk
2)sentiasa dikacau sehingga mendidih..jangan sampai pecah minyak
3)masukkan butir nangka yang siap direbus tadi
P/S:BUTIR NANGKA YANG SIAP DIREBUS DI RENDAM DAHULU DALAM AIR SEJUK/PAIP UNTUK MENGELAKKAN MELEKAT ANTARA SATU SAMA LAIN SEMENTARA KUAH DIMASAK
No comments:
Post a Comment