lamanya tak buat nasi minyak hujan panas ni...
ni pon buat sebab tekak ni teringin sangat plak nak makan nasi minyak...n rendang ayam...
so belasah je la apa yg ada kat umah tu kan...takde beras2 basmathi bagai dah....beras cap rambutan je sya bedal..
resepi simple by sha ahmad
bahan untuk nasi:
2 1/2 pot beras(tin susu kecik)
air secukupnya
2 helai daun pandan-disimpul
2 kiub pati ayam maggie
pewarna hijau/merah/kuning
bahan untuk menumis:
2 sb minyak sapi
1 sb majerin
1 labu bawang besar-diracik
1/2 inci halia -dihiris nipis
2 ulas bawang putih -dihiris nipis
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cenggkih
3 biji buah pelaga
cara-cara nak masak nasi :
1)basuh beras dan toskan
2)panaskan minyak sapi n majerin...kemudian masukkan 4 sekawan kulit kayu manis,bunga cenggkih,bunga lawang n buah pelaga
3)kemudian masukkan halia,bawang besar n bawang putih...tumis sehingga bahan2 tumis layu dan berbau wangi..
4)masukkan bahan tumis kedalam periuk nasi yg berisi beras dan gaul sebati....masukkan daun pandan kiub pati ayam dan air secukupnya
5)masak nasi macam biasa...setelah nasi kering...titiskan 2-3 titis pewarna merah,hijau,kuning di tempat yg berasingan...bila dah betul2 masak...gembur2kan nasi tu...pewarna akn bercampur maka terhasil lah nasi seperti dalam gambar....
6)siap untuk dihidang bersama lauk pilihan masing2...sy masak rendang ayam tuk dimakan bersama...
~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~
nasi cmni klu kt umh ni mmg laku la....
ReplyDeletenasi tumis2 ni memang laku adda..
ReplyDelete