assalammualaikum.....
awal harini dapat masak....terkejar2 sementara baby hakim tido....
mujur ler ada abg chaq wafiy...tolong ibu enjutkn buai adik.....dapat juga la ibu bersihkn udang..perah santan siap masak sampai selesai....sempat ibu hakim ambik gambar lagi.....
cuma tk sempt nk basuh kuali jek....tkpa...nanti time dia tido ptg ibu sambung ler...
ni udang fresh dari laut ni...en.somi beli dari pak sedaranyer yg kelaut....
sekilo rm17...bosar2 udangnyer...puas hati...
tapi aku buat 1/2 kg je la...
resepi main taram je la...bukan pro pon kan..
en somi suka nau dgn masak lomak cili api ni...janji podehhhh...
tapi takde la podeh bonar aku buat..sian pulak kat anak2 kang nak makan...
resepi :sha ahmad
bahan-bahan
1/2 kilo udang
1 biji kelapa-diambil santannya
cili api -diblend (ikut pedas masing2 yer)
3 ulas bawang merah-dihiris
1 ulas bawang putih-dihiris
2 btg serai -diketuk
1 keping asam keping
serbuk kunyit
garam secukupnya
cara masak:
1)bersihkan udang...
2)masukkan udang,cili api,bawang putih,bawang merah,serai,asam keping dan santan kedalam kuali/periuk...
3)kacau sehingga mendidih...(sentiasa dikacau xnak kasi pecah minyak)
4)perasakan dgn garam secukup rasa...kacau sebati ..agak2 dah masak tutup api yer....
~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~
No comments:
Post a Comment