KETAYAP A.K.A KUIH GULUNG


ada yg panggil ketayap...kuih dadar..kuih gulung..apa lagi yg seangkatan dgnnya yg sya belom tau
entah la..apa pon panggilannya kuih nya tetap sama je..rasanya ramai yg tau buat kuih ni kan...


resepi: sya kitchen

bahan inti:

kelapa parut putih
sedikit garam
gula merah
air secukupnya
1sb tpg gandum
daun pandan-disimpul

cara-cara:

~didihkan air,gula merah,gula pasir,garam dan daun pandan sehingga gula larut
~masukkan kelapa gaul sebati.
~bila hampir kering masukkan 1 sb  tepung gandum gaul sebati..matikan api..

bahan kulit:

1 1 /2 cawan tepung gandum
2 cawan air-lebihkan sikit jika masih pekat
1 biji telur 
pewarna
secubit garam

cara-cara:

-campur semua bahan..kacau sebati dgn whisk dan tapis..
-panaskan non stik pan/kuali leper...lenser sedikit minyak...
-masukkan 1 senduk  kecil adunan dan ratakan diatas kualimenggunakan senduk tadi atau dgn cara memusingkan pan kiri dan kanan..
-bila warna hijau telah bertukar atau kulit telah masak angkat 
-letakkan inti kemudian gulung kemas2..
-buat sehingga adunan habis..




~~~happy cooking~~~

No comments:

Post a Comment