sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/13397
olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
ikan cencaru-dcuci dan dibelah belakangnyer
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
segenggam cili api
sedikit ikan bilis
1 sk serbuk kunyit
1 cawan kelapa parut putih
garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi
cara-cara:
1)lumur ikan luar dalam dengangaram dan kunyit
2)tumbuk bahan2 inti hingga lumat
3)masukkan kelapa dan kunyit dan tumbuk2 sikit lagi bagi sebati
4)last sekali masukkan garam dan gula secukup rasa...kemudian perahkan asam limau
5)sumbat kelapa padat2 dalam perut ikan
6)ikat ikan dengan daun pandan/benang kapas supaya inti tak terburai
7)goreng sehingga masak
ni resepi yang dah sha ubah ikut sukatan ikan sha yang 3 ekor je... kak besah buat 10 ekor ikan...sha tak ramai cukup ler 3 ekor je..nak tengok resepi asal boleh ler klik kat link yang disertakan yer..
No comments:
Post a Comment