assalammualaikum...
menu tengahari sha harini simple je..ikan tenggiri masak kicap..hubby request..nak makan ikan segar lom masuk peti sejuk katanyer...gi pasor tadi beli ikan ni sekilo 8 dolar..beli 2 kilo buat stok..besar ikannyer puas hati siap ada telur lagi..
olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
5 ketul ikan tenggiri-digoreng terlebih dahulu
1 labu bawang besar-dipotong bulat
2 ulas bawang putih-dihiris
6-7 biji cili padi-dipotong serong(cili padi ni kecik2 sha guna lebih sikit)
2 sb kicap masin(agak2 je ni)
2 sb kicap manis(agak2 je)
1 sb asam jawa+air-diambil patinyer
air secukupnya
cara-cara:
1)tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau
2)masukkan kedua2 jenis kicap dan diikuti air asam jawa..kacau kejap dan masukkan air secukupnyer
3)agak kuah dah pekat masukkan bawang besar dan ikan..gaul balikkan sebati bawang n ikan..tutup api..dah siap
No comments:
Post a Comment