KUEW TEOW KUNGFU

tengahari tadi memang tak masak nasi pon...so petang buat je la kuew teow ni....resepinyer sama juga dengan bihun ladna yang penah sha buat..tapi bezanyer sha menggunakan kuew teow dan kuew teow digaul dengan telur...
sha jengah fb rohaimi ahmad..ada nampak resepi ni...belek2 resepinyer sama cam ladna je..tahler mayb nama je lain resepinyer sama kot...so sha ceduk bab gaulkan kuew teow dengan telur ..jom tengok resepinyer

sumber: rohaimi ahmad
olahan: sha ahmad

bahan-bahan:
1 bungkus kuew teow
2 biji telur (tuk di gaul dengan kuew teow )
udang
sotong(sha tak letak sebab takde stok)
isi ayam
bunga kobis
putik jagung(sha tak letak sebab takde stok)
carrot
sawi
cili api -diketuk
bawang putih -diketuk
sos tiram
1 ketul kiub ayam
air -ikut ler nak kuah banyak mana
1 sb tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air tuk pekatkan kuah

cara-cara:
1)telur dipecahkan kedalam kuew teow dan digaul sebati kemudian digoreng dengan sedikit minyak lebih kurang 2 minit
2)kuali lain tuang sedikit minyak n tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau...
3)kemudian masukkan kiub ayam,sotong,air.sos tiram,carrot,bunga kobis,putik  jagung dan isi ayam
4)bila mendidih masukkan sawi dan udang kemudian masukkan garan n perasa..
5)last sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air tadi...biarkan sekejap agak pekat rasa ler dulu ok tak...n tutup api

-kuew teow-letak dalam pinggan  tuk sorang makan ler
-kemudian tuangkan kuah keatasnyer
-kalo ada bawang goreng leh ler tabur sikit..sha takde stok bawang goreng..yang ado je la..


No comments:

Post a Comment