BERGEDIL TOFU

assalammualaikum dan selamat petang semua...


dingin betul la cuaca petang ni kat tempat sha...ni entri pertama sha harini.walaupon cuaca sejuk kat luar tu,tapi harini sha asyik terasa haus je...nak minum ais batu je..sabo je ler..baru baik batuk dengan sakit tekak dah minum ais batu...petang ni sha nak share resepi yang sha amik dari blog che mat gebu .kata che mat gebu  resepi ni asal dari buku chef hanieliza.1 hari 1 resepi..sha nak cari juga la buku resepi ni..mesti best kan..resepinya nampak macam leceh sikit sebab banyak bahan2nya..tapi senang bangat..sambil duk menggoreng..sambil duk makan camtu je..last2 kenyang tak makan nasi dah..sha suka meratah bergedil camtu je cicah sos..nak tengok resepi asal boleh rujuk kat link yang sha sediakan..

sumber resepi: che mat gebu
olahan:sha ahmad

bahan-bahan:
4 keping tauhu-dihancurkan
1 labu bawang besar-dihiris hancur
3 biji kentang-potong nipis,goreng empuk dan tumbuk
4 sb isi ayam kisar
2 biji cili merah-buang biji dan dadukan
2 pokok daun bawang-hiris halus
1 sb serbuk lada hitam(sha kurangkan)
1 sb serbuk lada putih(sha tambah sendiri)
1 sb tepung jagung
1 sb bawang goreng-diramas hancur
garam secukup rasa
2 biji telur-dipukul sedikit


cara-cara:
1)tauhu dihancurkan.kentang dipotong nipis dan digoreng hingga empuk...kemudian ditumbuk(sha guna rosset potato)
2)masukkan kentang,tauhu,isi ayam,hirisan daun bawang,bawang besar,tepung jagung,lada hitam,lada sulah,,bawang goreng,cili merah dan garam secukup rasa.gaulkan sebati semua bahan.rehakan sekejap
3)ambil anggaran 1 sb dan kepal2 kan menjadi bebola dan tekan sedikit bagi leper.buat cara yang sama hingga habis.
4)celup bergedil dalam bancuhan telur dan goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan
5)angkat dan hidang bersama sos kegemaran.


                                        ~SELAMAT MENCUBA~

No comments:

Post a Comment