DAGING TUMIS LADA API


assalammualaikum semua...
dah makan tengahari ke...oppppssss...silap lak..dah petang..harini menu daging...simple je..kalau kat umah mertua..beli daging menu ni wajib dimasak gak ler...arwah mak mertua sha selalu masak camni..tapi lebih sedap rasanyea air tangan arwah...kalo tolong2 dia kat dapor tu..sempat juga la intai2 macamna dia masak...pastu try..bila hubby cakap ok..maknanyer pas ler..kalo masak lauk2 yang mak dia masak kalau boleh nak sama je rasanya...susah gak tu..kadang jadi kadang idak...jom jengok resepinya..



resepi:sha ahmad

bahan-bahan:
1/2 kg daging-dihiris nipis
4 ulas bawang merah-dihiris
4 ulas bawang putih-dihiris
1 inci halia-dihiris mancis
10-15 biji cili padi-dikisar
1 keping asam keping
garam secukupnya
air secukupnya


cara-cara:
1)tumis bawang putih,bawang merah dan halia sehingga naik bau.kemudian masukkan cili padi kisar dan tumis sehingga garing sedikit
2)kemudian masukkan daging,asam keping dan air secukupnya..kacau sebati dan biarkan masak dan kuahnya kering sedikit
3)perasakan dengan garam secukupnya..jika ok tutup api..hidangkan bersama nasi..


                                            ~SELAMAT MENCUBA~




No comments:

Post a Comment