KARIPAP KENTANG


selamat malam semua..
n3 kali ni menu petang tadi...dalam sibuk2 nak pindah tu sempat juga lagi
duk menguli karipap..bukan apa..saja nak ngabiskan kentang yang ada belen sebiji je lagi tu..pasai tu la terjadinya kejadian mengaripap didapor.


ni la hasil mengaripap didapor petang tadi..sebenarnya sha ni tak pandai klim karipap pon..selalunya sha guna acuan je..ni baru kali kedua sha kelim sendiri..belajar juga sampai boleh...hasilnya boleh la sikit2..herot petot jadinya..kali ni buat langsung tak guna acuan dah...sendiri bikin je..tu pasai saiz yang ado je tu..
cuma yang anak2 karipap tu je guna acuan..yang tu khas untuk anak2 kesayangan sha yang tak makan pedas..yang tu kosong je..takde inti papepon..


ok tak sha klim tu...tak berapa cantik..baru dapat step nak klim....bila dah
tau step seronok pulak buat karipap ni..tak sedar yang dah habis pon adunan
tepung tu..kusyuk benor..

resepi:sha ahmad

bahan untuk inti:

1 biji kentang-dipotong dadu
2 ulas bawang merah-dihiris
1 ulas bawang putih
1 sb udang kering-ditumbuk
1 1/2 sb rempah kari-jadikan pes
1 sb cili kisar
1 pokok daun sup-dihiris
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya



cara buat inti:

1)tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.masukkan pes rempah kari,cili kisar dan udang kering.tumis sehingga naik minyak.
2)masukkan air dan kentang.gaul sebati dan masak sehingga kentang empuk
3)masukkan garam,gula dan hirisan daun sup.gaul sebati.rasa jika ok tutup api.sejukkan

bahan untuk kulit karipap:

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sb mentega
4-5 sb minyak masak-dipanaskan
1/2 sk garam(anggaran)*
air secukupnya*  }bahan * dicampur dan kacau hingga garam larut


cara buat karipap

1)panaskan minyak.kemudian masukkan tepung kedalam mangkuk dan masukkan mentega dan gaul menjadi serbuk roti
2)masukkan minyak panas sedikit demi sedikit  sehingga habis sambil digaulkan bersama tepung mengunakan senduk kayu atau sudu besi.
3)agak dan boleh pegang..gaulkan je dengan tangan sebatikan sehingga jadi serbuk roti
4)masukkan air yang dicampur garam sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang tak melekat pada tangan.rehatkan 1 jam
5)kemudian boleh la dicanai dan letak inti secukupnya dan klim tepinya.goreng dengan minyak sederhana panas sehingga kekuningan.


~~SELAMAT MENCUBA~~

No comments:

Post a Comment