CUCUR KELAPA


               pagi tadi sha buat cucur..kali ni cucur kelapa plak..
      kuah rojak sgpore beli kelmarin masih ada lagi sebungkus belum terusik dalam peti.sejuk tu..hubby suh la buat apa2 yang boleh dicicah dengan kuah tu..yang  terlintas ..cucur je la..tepung je yang ada lagi..kelapa pon ada lagi tu..biasa  kalau beli rojak mesti amik cucur kelapa..sedap..yang ni plak cucur kelapa versi sha plak..jom tengok resepinya..mudah sangat nak buat..sedap pon sedap..


resepi:sha ahmad

bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan kelapa parut
1 sk baking powder
1 sk garam
air secukupnya



cara-cara:
1)masukkan semua bahan kedalam mangkuk kecuali air.sebatikan semua..kemudian
masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang diinginkan.(tidak terlalu pekat atau terlalu cair)
2)panaskan minyak dan jemput2 kan dengan tangan kedalam minyak panas tadi,hingga kekuningan
3)ulang langkah diatas sehingga habis.sedia dihidangkan bersama sos pilihan.


~~SELAMAT MENCUBA~~


2 comments:

  1. Saya suka cucur nie..sedap,kan...

    ReplyDelete
  2. betul tu..memang sedap..dah sejuk pon lembut je lagi..

    ReplyDelete