KHASIAT DAN KANDUNGAN KACANG HIJAU

KANDUNGAN DAN KHASIAT KACANG HIJAU MENINGKATKAN KESUBURAN PASANGAN SUAMI ISTERI


Kandungan dan Khasiat Kacang Hijau:
- Memperkuat tulang.
- Menurunkan berat badan.
- AntiOksidan mencegah penuaan dini dan mencegah penyebaran sel kanker.
- Meningkatkan kesuburan pasangan suami istri.
- Menambah tenaga agar tidak mudah lelah.
- Memperkuat daya konsentrasi

Ada banyak mitos mengenai kesuburan, salah satunya adalah dengan mengambil kacang hijau dapat meningkatkan kesuburan pasangan suami dan istri. Tak salah memang, tapi apakah Anda mengetahui kandungan kacang hijau yang sebenarnya ?

Kacang hijau atau Phaselous Aureus berasal dari famili Leguminosease atau polong-polongan. Kacang hijau memiliki nutrisi penting, seperti sumber mineral (kalsium dan fosfor) yang bermanfaat untuk memperkuat tulang, kandungan asam lemak tak jenuh yang aman dikonsumsi, khususnya bagi mereka yang memang menderita obesiti untuk menurunkan berat badan.

Kacang hijau juga mengandung protein sebanyak 24%, sehingga alternatif terbaik untuk memperoleh protein selain dari ikan adalah dari kacang-kacangan, termasuk kacang hijau.

Bagi orang yang kekurangan vitamin B1, dapat mengonsumsi kacang hijau. Vitamin B1 merupakan bagian dari koenzim yang berperan penting dalam oksidasi karbohidrat untuk diubah menjadi eneergi. Tanpa vitamin B1, tubuh akan mengalami kesulitan dalam memecah karbohidrat. Selain itu, orang yang kekurangan vitamin B1 akan muncul gejala gangguan mood, sulit berkonsentrasi, dan mudah lelah.

Vitamin B2 yang terkandung pada kacang hijau dapat membantu penyerapan protein di dalam tubuh. Antioksidan yang ada di kacang hijau sangat baik untuk mencegah penuaan dini dan mencegah penyebaran sel kanker, dan tentu saja kandungan vitamin E-nya membantu meningkatkan kesuburan.


 

2 comments:

  1. info yang sangat baik..
    terima kasih kerana sudi berkongsi..

    ReplyDelete
  2. sama-sama..mana yang sha baca rasa boleh dikongsi..sha kongsikan bersama kat sini...terima kasih kerana sudi membaca..

    ReplyDelete