LEMAK JINTAN IKAN BERNENAS

assalammualaikum...
selamat tengahari semua...dah makan..sha dah masak...jap lagi nak makan..

harini sha nak share resepi dari che mat gebu yang sha dah try...rasanya boleh tahan..kebetulan dalam peti sejuk ada stok ikan tenggiri...lain kali buat nak kena tambah cili padi tu sikit..tak pedas huhuhu...sha n hubby kaki makan pedas gak..

sumber resepi: http://www.tiffinbiru.com /che mat gebu
olahan:sha ahmad

bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri
2 batang serai-dititik
1 biji nenas madu-kupas dan hiris sederhana tebal
6 biji cili padi hijau-diketuk
6 biji cili padi merah-diketuk
1 cawan pati santan(sha guna santan kotak je 1/2 kotak)
air secukupnya
garam dan gula secukupnya

bahan kisar halus:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sk penuh jintan manis
1 inci kunyit hidup(sha campur sedikit kunyit serbuk)
2 batang serai-dihiris halus



cara-cara:
1)panaskan sedikit minyak dalam periuk,tumis serai dititik dan bahan kisar halus hingga garing dan terbit minyak
2)tuang air secukupnya(anggaran 2 1/2 cawan).kacau dan biarkan mendidih.
3)masukkan nenas dan cili padi merah dan hijau yang telah diketuk.biar mendidih perlahan
4)masukkan ikan dan tuang pati santan.perasakan dengan garam dan gula secukupnya.kacau perlahan dan biarkan mendidih dengan api sederhana hingga ikan masak.


                                                ~SELAMAT MENCUBA~

No comments:

Post a Comment