LEPAT PISANG BERKELAPA




monink semua...
pagini sha sarapan dengan lepat pisang bersama tea O je...
ni anak dara sha la..dia yang nak sangat makan lepat pisang..dari pagi semalam duk suruh buat..ibu buat la kuih dalam daun pisang tu..pisang memang dah beli tuk buat lepat..cuma tunggu masak ranum sikit je..baru best buat lepat.sha kalo beli pisang tak terus beli yang dah masak sangat..biasa beli yang separuh masak..belum betul2 kuning lagi..boleh simpan lama sikit..kadang2 beli tapi mood M tu sampai tak buat juga..sekurang2nya boleh tangguh2 lagi hehe..
harini punya lepat pisang sha campur je sekali kelapa putih tu dalam adunan pisang tu...



resepi:sha ahmad

bahan-bahan:
13 biji pisang berangan-di lecek
1 cawan penuh tepung gandum
3/4 cawan kelapa parut putih(sha suka letak banyak)
garam secukup rasa
2 sb gula
daun pisang secukupnya



cara-cara:
1)pisang dilenyek hingga hancur.kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa gaul sebati.
2)masukkan tepung dan kelapa gaul sebati.
3)ambil sehelai daun pisang dan sapu sedikit minyak dan sudukan 2 1/2 sb adunan pisang.kemudian gulung dan lipat kiri dan kanan.
4)kukus selama 10-15 minit.atau sehingga masak.


                                                 ~SELAMAT MENCUBA~

No comments:

Post a Comment