KUIH LAPIS CHUMEL



kuih lapis namanya...setiap kali buat memang dalam acuan ni la..senang tak payah nak dipotong2 bila nak makan..masuk je mulut..jom kita layan resepinyer..yang mudah n senang nak buat..resepi yang telah sha ubahsuai dari gm ke cawan..untuk memudahkan setiap kali nak buat..tak payah nak keluarkan kitchen scale sha yang terseimpan baikkk punyer dalam kotak..bagi yang nak tengok resepi asal boleh rujuk kat sini  yer..resepi dari citarasawan..ubah ikut memudahkan sha sendiri..resepi kat bawah ni yang telah diubah kepada 1/2 adunan je..kalau nak buat banyak..pandai2 la korang doublekan adunan tu yer..

resepi asal: citarasawan
olahan:sha ahmad

bahan-bahan:
1 1/4 cawan tepung beras*
2/3 cawan tepung gandum*
1 cawan gula pasir*
100ml santan pekat*
500ml air
1/2 sk garam*
1 sk esen vanila*
1/2 sk minyak jagung*
pewarna ikut kegemaran

cara-cara:
1)masukkan bahan bertanda * kedalam blander dan separuh dari air 500ml..kisar hingga tepung tidak berketul.tambah air kacau rata dan tapis
2)bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan
3)acuan atau loyang disapu minyak  dan dipanaskan terlebih dahulu
4)kukuslah selapis dahulu dan seterusnya sehingga habis
5)sejukkan dahulu sebelum dipotong



~~SELAMATM MENCUBA~~

No comments:

Post a Comment