salam semua..
semalam jalan2 kat umah pakcik google..terjumpa menu sardin masak lemak cili api..
terus terasa nak makan..apa lagi gi kedai cari sardin tin n santan..takde pula kelapa kat kedai runcit depan ni..terpaksa la guna santan kotak je..
masak tuk makan tengahari..dapat juga makan..takde la kempunan..
resepi olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
1 tin ikan sardin
1 kotak santan
2 cawan air(jika kurang leh lebihkan)
1 helai daun kunyit(optional)
3 biji ubi kentang-potong 4
1 batang serai-diketuk
garam secukup rasa
bahan tumbuk:
20 biji cili api
2 cm kunyit(sha guna kunyit serbuk je)
3 biji bawang merah
cara-cara:
1)masukkan semua bahan kecuali ikan sardin dan santan pekat kedalam periuk
2)masak sehingga mendidih dan ubi empuk..
3)apabila mendidih dan ubi empuk masaukkan ikan sardin dan santan pekat
4)masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
5)kacau perlahan perasakan dengan garam..
6)siap tutup api..makan dengan nasi panas..
~~~HEPPY COOKING~~~
tentu sedap ni...lum penah try...sardin masak jenis ape pon mesti sedap n licin klau dihidangkan...
ReplyDeletememang pon..nama je sardin licin..
ReplyDeleteSos sardin tu ambil juga ke sha
ReplyDeleteunknown..sos tu sha masukkan sekali..tapi tak semua la..amik rasa sikit..masuk semua kang hilang kuningnyer jadi merah plak kuahnyer huhuhu..
ReplyDelete