bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang-potong nipis
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1" halia*
2 batang serai*
10 tangkai cili kering*
8 sb kicap pekat*
2 sb sos tiram*
2 sb sos tomato*
minyak untuk menumis
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga & cengkih
garam dan air secukupnya
cara-cara:
1)blend semua bahan bertanda * sehingga sebati dan hancur
2)panaskan minyak,tumis daun kari,kayu manis,pelaga & cengkih
3)masukkan bahan yang diblend.biar masak kejap dan mendidih
4)masukkan daging & air.kacau jangan bagi hangus..masak sampai daging empuk
5)perasakan dengan garam
6)jika nak kuah yang banyak..tambahkan air dan biarkan pekat..
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
menyelerakan..
ReplyDeletetq..
ReplyDelete