resepi:dapur sha ahmad
bahan-bahan:
daging batang pinang-dihiris nipis
1 biji kelapa(diasingkan pati dan santan cair)
1 sb kerisik
2 batang serai-diketuk
5 ulas bawang putih-dihiris nipis
4 ulas bawang merah-dihiris nipis
1 inci halia-dipotong mancis
1 inci kunyit hidup-dikisar
1 keping asam keping
20 biji cili api-dikisar
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
cara-cara:
1)masukkan daging,kunyit kerisik,cili api serai kedalam periuk...masak sekejap untuk keringkan air daging
2)setelah kering air daging tadi..masukkan santan pekat dan kacau sebati.sentiasa dikacau dengan api perlahan..
3)apabila sudah kering..masukkan santan cair dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak..
4)apabila sudah mendidih perasakan dengan garam secukupnya....
5)dah siap..tutup api hidangkan...
sedapnya...
ReplyDeleteterima kasih...Nampak sedap rasa lom tau hehe..
ReplyDelete