teringin sangat nak makan kuew teow ladna..tapi kuew teow takde...gi usha kat pasaraya..tak berapa confiden je nak beli..walaupon ada cop halal singapore...dah takde..sha ganti je dgn bihun...ok gak..
sumber: majalah wanita
olahan: sha ahmad
bahan-bahan: tuk 2 orang makan je
kicap secukupnyer
2 ulas bawang putih(diketuk)
4 biji cili padi(di ketuk)
1/2 ketul kiub ayam
sotong.udang,ayam(apa yang ade je)
sawi,carrot,putik jagung,bunga kobis(sawi asingkan batang)
1 sb sos tiram
2 sk tepung jagung + air buat (tuk pekatkan kuah)
air secukupnyer
ni je sayur2 yang sha letak
ayam,sotong n udang
cara-cara:
1)gaul bihun dengan sedikit kicap.panaskan minyak sikit dalam kuali ..masukkan bihun goreng sekejap dalam 2 minit...angkat n masukkan dalam pinggan
2)tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau
3)kemudian masukkan kiub ayam,sos tiram,carrot,putik jagung,bunga kobis,ayam,batang sawi dan sotong...kemudian masukkan air secukupnyer..biarkan mendidih
4)masukkan garam,sawi dan udang...kemudian masukkan bancuhan tepung jagung..biarkan sedikit pekat
5)dah siap..tuangkan kuah ke atas bihun tadi...
No comments:
Post a Comment