layan popia goreng la pulak..puas hati bila dapat buat sendiri..popia goreng salah satu pebret aku..dulu selalu beli je kalo nak makan..popia kegemaran aku..popia S.S ALI..memang aku beli je kalu jumpa kat mana2 cawangan dia..jom layan resepi popia goreng sha style..
sumber :cedok sana sini sikit2
olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
kulit popia readymade secukupnyer
udang(dibuang kulit n dicincang halus) kalo takde leh ganti dgn isi ayam
tauge
carrot(diracik halus..cam batang mancis gitu)
kacang panjang/buncis (potong nipis2)
1 biji bawang besar(di potong dadu)
lada sulah
garam
sedikit tepung gandum + air (buat paste tuk buat gam)
cara-cara:
1)tumis bawang besar sehingga layu
2)kemudian masukkan carrot,tauge,kacang buncis..gaul hingga hampir layu...
3)kemudian masukkan udang gaul lagi..kalo terlalu kering leh tambah air sikit
4)masukkan garam n lada sulah
5)bila sayur2 dah layu n sebati rasanyer..boleh lah diangkat dan ditoskan minyaknyer
6)boleh ler gulung n sapukan hujungnyer dengan paste tepung gandum tadi..(buat gam)
7)goreng hingga kekuningan n angkat dan toskan minyaknyer
8)siap boleh dihidang dgn sos home made...
***sos sha style..belajor kat arwah mak mertua
1)cili kering*
2)bawang putih* } blend bahan *
3)bawang merah*
4)air asam
5)gula n garam secukup rasa
*masak semua bahan blend n masukkan air asam,garam n gula...masak hingga cilinyer bertukar warna sedikit...rasa yer..kot2 ada yang kureng..dah siap...
No comments:
Post a Comment