CENDAWAN CILI PADI


assalammualaikum dan salam sejahtera..
lama juga tak masak cendawan camni...ni salah satu pebret sha ni..biasa sha ratah camtu je takyah makan dengan nasi dah...

sumber resepi: majalah rapi
olahan: sha ahmad

bahan-bahan:
300 gm cendawan
isi ayam-dipotong kecil
isi udang-dipotong kecil jika udang besar
10 biji cili padi*
5 ulas bawang putih*    }bahan * ditumbuk bersama
2 sb sos tiram
1 ketul kiub ikan bilis



cara-cara:
1)tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk bersama.
2)kemudian masukkan isi udang dan isi ayam.kacau sehingga empuk.
3)masukkan pula sos tiram,kiub ikan bilis dan sedikit air.
4)kacau sekejap dan masukkan cendawan kedalam kuali..masak hingga kuahnya pekat...dah siap.sha tak letak garam dah..sos tiram dan kiub ikan bilis dah cukup masin.

info:sha share apa yang sha baca dalam majalah rapi....cendawan mempunyai khasiat untuk merawat kanser,merendahkan paras kolestrol,tekanan darah tinggi dan meningkatkan ketahanan dalam badan

No comments:

Post a Comment