KUIH CARA BERLAUK




assalammualaikum dan salam sejahtera...
selamat pagi semua..pagi ni sarapan sha satu family kuih cara berlauk dengan tea o...lama juga tak buat kuih ni..selalu sha gunakan isi ayam sebagai lauknya..harini sha gunakan daging kisar pula..

sumber resepi: sha ahmad

bahan untuk kuih cara:
1 cawan tepung gandum
1/2 kotak santan-dijadikan 2 cawan    }blander semua bahan hingga sebati
1 biji telur
pewarna kuning

nota:sha masukkan adunan kuih kedalam jug..senang untuk dituang kedalam acuan
inilah rupa jug yang sha gunakan..muncungnya kecil je..mudah tuk dituang kedalam acuan..kalau takde takyah la nangis yer..boleh gunakan jug biasa je                           

bahan untuk inti:

daging kisar(sha guna brand ramly)
2 sb rempah kari daging-dijadikan pes
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*  }bahan * dicincang atau dikisar
udang kering*(optional)
garam dan gula secukup rasa

cara masak inti:

1)tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau..kemudian masukkan rempah dan tumis hingga garing.
2)masukkan daging dan sedikit air..kacau sebati dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
3)kacau hingga masak dan sejukkan

bahan hiasan:
daun sup-dipotong2
cili merah-dibuang biji dan dipotong


cara buat kuih cara berlauk:
1)gunakan dapur gas dan kecikkan api.sapu acuan dengan sedikit minyak.
2)panaskan acuan dan tuang adunan 3/4 penuh.sudukan inti..suka hati nak letak banyak mana asal tak melimpah.
3)hias dengan daun sup dan cili merah.tutup dengan tudung periuk.masak lebih kurang 5-8 minit atau sehingga masak


untuk anak dara kesayangan sha tu biasa la..kuih cara manis je la..dia bukan nak makan pedas pon..

nota:untuk resepi ni sha dah doublekan adunan..banyak sikit dapat..kalau untuk adunan diatas tak banyak sangat lebih kurang 3 orang makan..

                                                    ~SELAMAT MENCUBA~

2 comments:

  1. sedap..tapi hubby bising pulak..katanyer kalo tak letak daun sup tak boleh ke...

    ReplyDelete