lama juga tak buat nasi ayam..teringin plak nak makan..buat je la sendiri..puas makan..ayam leh tambah2 lagi..
resepi & olahan:sha ahmad
bahan untuk nasi:
2 pot beras(anggaran ikut ramai mana yang nak makan la yer)
1 labu bawang besar-dihiris
4 ulas bawang putih-ditumbuk
1 inci halia-ditumbuk
sedikit garam
daun pandan-disimpul
cara masak nasi:
1)panaskan minyak kemudian tumis bawang dan halia hingga naik bau
2)kemudian masukkan sup ayam secukupnya,masukkan beras yang telah dicuci bersih,masukkan daun pandan dan garam secukup rasa.tanak sehingga masak.
bahan sup ayam:
1/2 ekor ayam-potong ikut suka dan bersihkan
sup bunjut
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* }bahan * ditumbuk
4 ulas bawang merah*
air secukupnya
cara masak sup:
1)tumis bahan tumbuk hingga naik wangi..
2)masukkan air dan sup bunjut
3)kemudian masukkan ayam..masak hingga ayam lembut....keluarkan ayam
bahan untuk ayam:
halia*
kicap manis
sos tiram
garam secukupnya
cara-cara:
1)perapkan ayam bersama bahan2 diatas
2)kemudian goreng dengan minyak penuh
untuk cili:
5 biji cili merah
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
cara:
kisar halus semua bahan dan masak seketika hingga cili menjadi pekat
sos kicap:
1 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1/2 inci halia-ditumbuk halus
sup ayam secukupnya
cara:
gaulkan semua bahan sebati
bahan hiasan:
tomato
timun
salad
daun sup-tabur dalam sup
**bahan2 boleh ditambah mengikut banyak mana yang kita nak..
~~SELAMAT MENCUBA~~
No comments:
Post a Comment