salam semua..lama rasanyer tak letak n3 masak2 dalam ni..harini punya n3 pon dah basi la..buat 3 4 hari lepas kot...baru ada kerajinan nak menaip..dulu tak reti makan pon
sotong ni..rasa geli pon ada..tapi bila sekali rasa..mak aiiiii..sodap juga upernyer...
sotong yang duk terkurung dalam tin berendam dengan sos saya masin ni memang sedap...sha buat masak kicap je..potong lada api kasi pedas..
ni la rupernyer bekas kurungan sotong ni..(tin)ala2 sardin la juga..siap harga lagi..
resepi:sha ahmad
bahan-bahan:
1 tin sotong-dicarik2 sikit(isinyer besar2)
1 labu bawang besar-dipotong bulat
2 ulas bawang putih-dihiris
6-7 biji cili padi-potong serong
kicap manis
cara-cara:
1)sotong dikeluarkan dari tin dan dicarik2 sedikit dengan tangan tuk kecilkan sedikit potongan dia..(dalam tin memang gedabak2 besar dia potong)
2)tumis bawang putih,cili padi n bawang besar.
3)masukkan sotong bersama soskicapnya sekali..kemudian masukkan kicap manis secukupnya..dan sedikit air
4)biarkan mendidih rasa jika ok takyah letak garam dah.sos soya tu dah semulajadi masin..kalau kuat garam nak letak suka hati la kan..
5)dah siap..leh makan
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
No comments:
Post a Comment