CUCUR JAWA @KUIH TOPI


hai semua..lama juga takde tempek pape kat sini..sunyi sepi je blog aku ni tanpa resepi2 baru atau resepi2 ulang tayang..yang nak dicuba..
bulan ni teramat padat jadual aku..tak sempat nak mencuba resepi2 baru dari kawan2..


yang ni pon resepi yang dah lama tersimpan..diselak2 balik..
malam tadi awal stop menjait..so cik abg suh gorengkan ayam..sambil2 tunggu ayam tu..adun kan je ler..bahan2 sedia ada..cuma air kelapa je takde..tak kisah pon..tetap jadi je walau tak guna air kelapa..pastu sha perap semalamn esok baru goreng tuk sarapan...resepi ni pon dapat dari teman2 fb juga..jom tengok resepinyer..


sumber resepi:surieya ariffin
olahan:sha ahmad

bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan air kelapa(sha guna air paip je)
1 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir(sha kurangkan 3/4 cawan je)
secubit garam

cara-cara:
1)sebatikan semua bahan perap seketika
2)kemudian goreng menggunakan minyak yang agak banyak sehingga tenggelam paras kuihnyer
3)goreng dengan api perlahan

***resepi asal goreng menggunakan minyak yang sedikit seperti goreng telur..sha dah cuba dua kali camtu tak menjadi topinyer..tu pasal di ejas2 sikit...ikut suka korang ler..mana yang jadi tu yang diikut yer..



~~~SELAMAT MENCUBA~~

No comments:

Post a Comment