projek petang ni..buat bengkang labu..search kat google jumpa la resepi dari blog pebret aku ni..blog che mat gebu ..tapi aku takut buat tak jadi..aku buat je separuh adunan je..kalo tak jadi pon..takde la banyak nau aku buang hehehe..
diluar jangkaan..alhamdulillah..jadi la pulak..sedap juga bengkang labu ni..
oh yer..kalo dolu2 masa duk kampung..memang aku panggil bengkang la kan..orang
perak panggil bengkang...ni aku guna loyang besar tu yang nipis je bengkang aku..
tapi rasa not bed la..tq che mat gebu sebab share resepi ni..tak sempat sejuk dah aku potong..anak dara aku tak sabaq2 nak makan..lapar katanya..bau sedap je masa bakar..tu yang buat dia tak sempat2 nak makan dah..
resepi:http://www.tiffinbiru.com/
olahan:sha ahmad
bahan-bahan:
5 biji telur(gred A)
200ml air
300ml pati santan(sha guna santan kotak je)
200gm tepung gandum
180gm gula halus
1/2 sk esen vanila
450gm labu manis-kuku hingga lembut dan lecek halus(sha rebus je)
bijan-tuk tabur
cara-cara:
1)satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek.kacau menggunakan whisk hingga sebati dan gula hancur
2)masukkan labu manis yang telah dilecek halus tadi.gaul hingga rata
3)tuang adunan tadi dalam acuan bulat berlubang tengah yang telah disapu mentega dan dialas kertas minyak dan disapu mentega pada permukaan kertas(sha guna loyang 4 segi je)
4)tabur bijan diatas permukaan bingka
5)bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200' selama 40 minit
***sha gunakan api atas sekejap tuk garingkan bahagian atas tu..
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
salam singgah kemari:)
ReplyDeletekuih bingka paling sedapp bahagian kerakk2 tue..aaisshhh kecurr kita:)
saja2 je biarkan api atas dalam 10 minit nak kan kerak atas tu hehehe..
ReplyDelete