DAGING MASAK KICAP

jom tengok menu tengahari sha harini..menu simple je..daging masak kicap..bagi tekak
sha sedap la..lain orang lain la rasanyer..kalo nak tau sedap ke tak..try la..
mana tau air tangan orang yang berlainan..lain rasanya..
 
resepi:sha ahmad
 
bahan-bahan:
1/2 kg daging(batang pinang)-dihiris nipis
1 labu bawang besar-dipotong bulat
3 ulas bawang putih-dihiris
1/2" halia-dihiris
3 sb kicap manis
3 sb kicap masin
3 sb kicap pekat
1 sb cili kisar
5 tangkai cili padi-dihiris serong
air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa(jika perlu)
 
 
cara-cara:
1)goreng daging terlebih dahulu sebentar(jangan sampai garing kang keras plak).kuarkan daging dari kuali.
2)dengan kuali yang sama masukkan bawang besar,halia,bawang putih dan cili padi..tumis sekejap..kemudian masukkan cili kisar tadi..godak2 kejap..
3)lepastu masukkan ketiga2 jenis kicap,air asam dan daging..masukkan sedikit air..biarkan daging empuk dan kuah sedikit pekat..
4)bila kuah dah pekat..rasa dulu..kalo kurang masin leh tambahkan sedikit garam..dah siap..
5)masuk mangkuk sesuai..leh la snap pic hahaha..(tu sha la kan hehehe)
 
 
 
~~~~selamat mencuba~~~~

No comments:

Post a Comment