timun selalu sampai lembik duk dalam esbox..last2 buang je bila dah berair..kadang2
tu lupa yang ada timun kat dalam esbox..ni ada tinggal separuh lagi..
dari membazir dibuang..bek fikirkan apa yang boleh dibuat...
thinnnnngggggggg..mentol menyala atas kepala..nak baut masak lemak udang..
udang dah habis..ikan pon takde stok dah..last2 yang ada ikan kembung masin ni je..
boleh la..tu yang jadi kembung masin masak lemak timun ..
resepi:sha ahmad
bahan-bahan:
1/2 biji timun-dibuang biji dan potong
3 ekor ikan kembung masin-digoreng dahulu
100ml santan-(1/2 kotak santan)
10 biji cili api-dikisar
2 ulas bawang putih-dihiris
3 ulas bawang merah-dihiris
1/2 " halia-dihiris
air secukupnya
1sk kunyit serbuk
garam secukup rasa
cara-cara:
1)masukkan bawang putih,bawang merah,halis,timun,cili kisar,kunyit air dan santan..kacau sebati dan masak dengan api kecil sehingga timun empuk
2)setelah timun empuk dan mendidih masukkan ikan masin..perasakan dengan sedikit garam..masak sekejap..
3)rasa jika ok tutup api boleh lah dihidang..
~~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~~
No comments:
Post a Comment