KEK SARANG SEMUT

 
buat tuk mak aku yang datang kat umah aku semalam..sebelum balik potong2 masuk tupperware..panas2 lagi..terbaik dari oven sha ahmad..terkial2 aku nak kuarkan dari loyang panas2 gitu..
 
olahan:sha ahmad
bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sb majerin
cara buat gula hangus:
1)gula dimasak dalam kuali atas api perlahan sehingga cair keperangan
2)kemudian masukkan air panas dan majerin..kacau sebati dan tutup api sejukkan
3)tapis gula hangus setelah sejuk

cantik tak sarangnya...
 
bahan kek:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
4 biji telur
1 1/2 soda bikarbonat
1 sk esen vanilla
cara-cara:
1)ayak tepung bersama soda bikarbonat
2)pukul telur sehingga kembang
3)masukkan susu pekat dan esen vanilla..pukul lagi
4)masukkan bahan ayak dan pukul lagi
5)masukkan gula hangus yang telah ditapis terlebih dahulu dan pukul sebati
6)perap 4 jam dalam bekas kedap udara(jangan dibuka ketika perap)
7)griskan loyang dan alas kertas minyak..bakar sehingga masak..sha guna suhu 160' je lebih kurang 50-60 minit sha bakar..bergantung pada oven masing2 la..

No comments:

Post a Comment