pulut kuning & kari ayam ecah gebusssss....


salam semua...lama betul aku tak update blog aku ni..semenjak dua menjak ni aku dilanda virus
M yang membuat aku malas tuk buat apa2 pon..malah nak menaip panjang2 ni...
harini ada sikit kerajinan nampaknyer..leh la aku share kat sini yer tuk tatapan aku..anak cucuku akan datang n tuk korang2 yang sudi jengah kat blog aku ni..

harini aku masak kari ayam n pulut kuning tau..pasal aku teringin benar nak makan...
org kata mengidam hehehe...agaknyer la tu mengidam...
kalo dekat n mak leh minta mak tolong masakkan pulut kuning...pulut kuning air tangan mak sedap..
ni dah jauh..teringin nak makan masak ler sendiri nampaknyer..walaupon amik masa dua tiga hari baru ada kerajinan nak masak...



 
pulut kuning n kari ayam ecah style...takde sukatan..semua main agak2 je...
asal jadi jek..
 
bahan-bahan pulut:
 
pulut
santan + garam
sedikit garam
serbuk kunyit
1 keping asam keping
 
cara-cara:
1)rendam pulut bersama serbuk kunyit dan asam keping lebih kurang 1-2 jam9atau sehingga
pulut menjadi kuning)
2)panaskan kukusan..sejat pulut yang direndam tadi..
3)kukus pulut sehingga masak dan alihkan kedalam mangkuk lain
4)tuangkan santan yang telah dicampur sedikit garam..gaul sebati bersama
5)kukus lagi sebentar...siap..
 
 
kari ayam
 
bahan-bahan:
4 ketul ayam
1/2 biji kelapa-ambil santannyer
2 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1" halia-dihiris
4 sekawan
2 biji ubi kentang-dipotong
4 sb rempah kari daging-jadikan pes
 
cara-cara:
1)tumis 4 sekawan kemudian masukkan bahan hiris dan tumis sehingga naik bau..
2)masukkan rempah kari yang dijadikan pes tadi..tumis hingga pecah minyak
3)masukkan ubi kentang dan ayam..masukkan sedikit air..masak sehingga ubi dan ayam empuk
4)masukkan santan dikacau selalu..kemudian perasakan dengan garam
5)siap...
 
 

2 comments: