TEMPE GORENG SAMBAL

 
lama juga tak makan tempe goring ni..sejak balik duk Melaka ni dah dekat 2 taun juga...
sebenarnya dah mati kutu nak masak apa harini..gi kedai ingat nak beli ikan je..terpandang plak tempe ni..beli la dua bungkus...sebungkus sengget...
nak masak pon sonang...
untuk resepi cer intai kat bawah...
 

tempe dan ikan bilis yang siap digoreng
 
resepi:sha ahmad
 
bahan-bahan:
2 bungkus tempe-dipotong nipis dan digaul bersama garam dan kunyit
1 genggam ikan bilis
5 ulas bawang merah-ditumbuk
asam keping
3 sb cili kisar
garam
gula
 
cara-cara:
 
1)tempe dan ikan bilis digoreng garing terlebih dahulu
2)tumis bawang merah yang ditumbuk kemudian masukkan cili kisar dan sedikit air..
3)masukkan asam keping(sikit je sha koyakkan suku je dari sekeping asam tu)
4)masak sambal sehingga hamper kering perasakan dengan garam dan gula secukupnya..
5)bila dah kering tutup api...baru masukkan tempe dan ikan bilis yang digoreng tadi gaul sebati dengan sabal tadi...
6)siap untuk dihidangkan bersama nasi panas...ratah gitu pon boleh...
 
**untuk mengelakkan dari tempe dan ikan bilis menjadi lembik setelah bercampur dengan sambal..tutup api dahulu kemudian baru gaul sebati tempe dan ikan bilis tadi..
 







No comments:

Post a Comment