assalammualaikum...
ada pisang dah benyek kat dapor tu..nak makan gitu memang takler...kembang rasa tekak...
malam tadi skodeng la blog2 masakan...lastly berkenan dengan resepi dari mat gebu menarik je nampak
apa lagi bangun pagi mengapam la plak..
sumber resepi: http://www.tiffinbiru.com
olahan: sha ahmad
bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum*
1/2 sk baking powder* }ayak bersama bahan *
2 biji telur gread A
100ml minyak jagung
1/4 cawan gula perang/pasir
2 biji pisang d monte(mat gebu guna pisang emas 4 biji)**
1/2 sk soda bikarbonat** }satukan bahan ** dan lecek bersama
secubit garam **
kelapa parut putih + garam secukup rasa
ni pisang d monte yang sha guna
cara-cara:
1)pukul minyak,gula dan telur hingga sebati..guna whisk je
2)masukkan pisang lecek..gaul sebati..kemudian masukkan pula tepung yang diayak bersama baking powder..kacau sebati dan ketepikan
3)panaskan kukusan..sediakan acuan..sapu sedikit minyak pada acuan pilihan n panaskan 2 minit
4)tuang adunan apam kedalam acuan dan kukus 12-15 minit(masa bergantung pada saiz acuan)
5)keluarkan dari acuan dan boleh di hidang dengan kelapa atau makan gitu je
sedap bagi sha apam ni...
No comments:
Post a Comment