KHASIAT CENDAWAN TIRAM KELABU


Cendawan Tiram Kelabu

Nama Tempatan: Cendawan Tiram Kelabu
Nama Saintifik: Pleurotus sajorcaju
Nama Lain: Jamur Tiram, Grey Oyster Mushroom,Grey Abalone Mushroom, Shimeji
Famili:
Lokasi dijumpai: Sayuran
Asal:

keterangan:

Cendawan ini merupakan antara spesis cendawan yang boleh dimakan dan penanamannya telah dikomersialkan di Malaysia.

secara semulajadinya cendawan ini boleh ditemui dikawasan hutan, terutamanya dibawah teduhan pokok yang berdaun lebar dan dikawasan yang agak lembab.Ia tidak memerlukan cahaya matahari yang banyak dan selalunya ditemui dikawasan yang agak terlindung dan gelap.Pertumbuhannya akan menjadi lebih cepat dikawasan yang agak gelap. Suhu yang sesuai untuk pertumbuhannya ialah antara 23-28 darjah celcius.Kelembapan antara 90-96 peratus perlu dikekalkan untuk memantapkan pertumbuhannya.

kegunaan:

Selain daripada rasanya yang sedap sebagai sayur, ia juga baik untuk membina kesihatan kerana ia mempunyai beberapa keperluan badan mikro.Ia mengandungi 9 asid amino dengan 19-35% protein. Vitamin yang terdapat pada cendawan ini ialah: vitamin B1, B2, niasin, biotin dan vitamin C. Ia juga mengandungi mineral penting seperti K, P, Ca, Na, Mg dan Cu
                                 
                                                 ~SELAMAT MENIMBA ILMU~

No comments:

Post a Comment