KEK GULA HANGUS PON DIA KEK SARANG SEMUT PON DIA JUGA...


lama juga tak buat kek ni...kek pebret my hubby...last buat raya taun lepas je ni...
resepi ampun la...tak ingat mana sha amik..lama dah dalam simpanan..alhamdulillah buat kek dengan resepi ni belum pernah buat hal..memang bersarang n sedap...tak percaya???cuba je la..resepi disertakan...


olahan:sha ahmad

bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas 
2 sb majerin

cara buat gula hangus:
1)gula dimasak dalam kuali atas api perlahan sehingga cair keperangan
2)kemudian masukkan air panas dan majerin..kacau sebati dan tutup api sejukkan
3)tapis gula hangus setelah sejuk



bahan kek:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
4 biji telur
1 1/2 soda bikarbonat
1 sk esen vanilla

cara-cara:
1)ayak tepung bersama soda bikarbonat
2)pukul telur sehingga kembang
3)masukkan susu pekat dan esen vanilla..pukul lagi
4)masukkan bahan ayak dan pukul lagi
5)masukkan gula hangus yang telah ditapis terlebih dahulu dan pukul sebati
6)perap 4 jam dalam bekas kedap udara(jangan dibuka ketika perap)
7)griskan loyang dan alas kertas minyak..bakar sehingga masak..sha guna suhu 160' je lebih kurang 50-60 minit sha bakar..bergantung pada oven masing2 la..



**ada yang pernah buat tak perap pon..tapi sha tak pernah cuba...diaorang cakap ok je..still ada sarang je kek tu..



~~SELAMAT MENCUBA~~


No comments:

Post a Comment