buat juga akhirnya..punya la liat nak buat..dah 2 minggu aku beli bahan2 nak buat
kek batik ni..baru malam tadi ada kerajinan sikit...alhamdulillah..dah masuk perot pon..sodap hahaha..tekak aku la..sian anak dara aku..aroma kek ni bau satu umah..dia balik ngaji semalam terus tanya ..ibu masak kek apa..
diselongkarnya esbox aku jumpa kek ni..tapi lom boleh potong la..coz masih lembik..
berapa kali tanya kek dah boleh makan ke..
kejap lagi dia balik sekolah boleh la dia makan sepuas2nya..
search kat pakcik google memang banyak resepi kek ni..macam2 style ada..
nak yang ada telor..takde telor pon ada..
yang aku try ni takde telor..taktau la camna rasa kek batik yang letak telor..
lom penah try lagi..next time la kot..resepi diejas ikut tekak aku la kan..idea tabur kacang/almond nibs ni lepas terjah blog kakzusemanisgula ..tengok dalam esbox ada lagi almond nibs ni..tu try la letak..sedap..bila makan tergigit badam tu..
dah siap potong simpan dalam fridge..senang anak2 aku nak makan
olahan:sha ahmad
bahan-bahan:
200gm milo(paket kecik tu)
200gm butter(aku pakai buttercup..sodap)
3 sb serbuk koko
almond nibs(di panggang dulu)
1/2 tin susu pekat manis(yang berat 505gm tu)
1 bungkus biskut merry
cara-cara:
1)sediakan loyang yang dialas plastik(tujuan supaya tak lekat dan senang diangkat dari loyang)
2)cairkan butter dalam kuali,masukkan susu milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
3)seterusnya masukkan serbuk koko..gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi
4)setelah pekat boleh la masukkan biskut merry dan separuh almond nibs dan digaulkan sebati dan masukkan kedalam loyang dan tekan2 hingga mampat
5)tabur almond nibs diatasnya
6)sejukkan dalam peti sejuk sebelum dipotong
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
No comments:
Post a Comment