assalammualaikum...
harini sha buat samosa maggie tuk sarapan...cara lipatan samosa ni pulak sha skodeng dari fb kak rina mohd dom...
belajar dengan lipat kertas dulu..hehe..sampai rasa boleh buat baru berani test kat kulit popia lak..boleh la..takde la cantik sangat..terkial2 juga nak bungkus..first time la..nak cabar diri sendiri..sha buat ni main agak2 je bahan2nyer...takde sukatan2 sangat..
sumber resepi: sha ahmad
olahan:sha ahmad
bahan-bahan:
kulit popia secukupnyer-saiz 215mm x 215mm
daging kisar-sha guna brand ramly
2 bungkus maggie perisa kari
1 labu bawang besar-dicincang halus
2 ulas bawang putih-di ketuk
carrot-dihiris batang mancis
kobis-dihiris halus
sedikit lada sulah
tepung gandum-dijadikan pes tuk buat gam
cara-cara:
1)rebus maggie dengan air panas hingga kembang n toskan airnyer..ketepikan
2)tumis bawang putih,bawang besar hingga naik bau..kemudian masukkan serbuk kari(dari bungkus maggie tadi)dan sedikit air..kacau
3)masukkan daging kisar,carrot n kobis..masak hingga kering air dan tak perlu tambah garam...serbuk kari tadi dah cukup masin
4)last sekali masukkan maggie tadi dan gaul sebati kemudian angkat dan toskan minyaknya.
5)sekeping kulit popia dipotong 3(nak cantik ukur la..sha agak2 je potong tadi)
6)lipat menjadi kelonsong dan masukkan inti maggie tadi..kemudia sapukan dengan gam tepung dan lipat menjadi samosa
7)goreng dalam minyak sederhana panas hingga kekuningan..angkat dan toskan minyak
8)hidang dengan sos kegemaran
No comments:
Post a Comment