KARIPAP KENTANG SHA STYLE..

 
resepi:sha ahmad
 
bahan untuk inti:
1 biji kentang-dipotong dadu
2 ulas bawang merah-dihiris
1 ulas bawang putih
1 sb udang kering-ditumbuk
1 1/2 sb rempah kari-jadikan pes
1 sb cili kisar
1 pokok daun sup-dihiris
garam dan gula secukup rasa
 
air secukupnya
 
cara buat inti:

1)tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.masukkan pes rempah kari,cili kisar dan udang kering.tumis sehingga naik minyak.
2)masukkan air dan kentang.gaul sebati dan masak sehingga kentang empuk
3)masukkan garam,gula dan hirisan daun sup.gaul sebati.rasa jika ok tutup api.sejukkan

 
bahan untuk kulit karipap:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sb mentega
4-5 sb minyak masak-dipanaskan
1/2 sk garam(anggaran)*
air sejuk dari peti sejuk secukupnya* }bahan * dicampur dan kacau hingga garam larut
 
cara buat karipap

1)panaskan minyak.kemudian masukkan tepung kedalam mangkuk dan masukkan mentega dan gaul menjadi serbuk roti
2)masukkan minyak panas sedikit demi sedikit sehingga habis sambil digaulkan bersama tepung mengunakan senduk kayu atau sudu besi.
3)agak dan boleh pegang..gaulkan je dengan tangan sebatikan sehingga jadi serbuk roti
4)masukkan air sejuk yang dicampur garam sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang tak melekat pada tangan.rehatkan 1 jam
5)kemudian boleh la dicanai dan letak inti secukupnya dan klim tepinya.goreng dengan minyak sederhana panas sehingga kekuningan.
 
 
***tujuan sha gunakan air dari peti sejuk adalah untuk menggaringkan karipap..walaupon dah sejuk dia tak lemau..gigit masih ada kruppp..kruppp dia tu.
tak percaya cubalah sendiri..

~~SELAMAT MENCUBA~~

2 comments:

  1. panas2 ni maunya 3 ketul sekali sapu ni ni kak sha..

    ReplyDelete
  2. memang tak salah lagi..kompom lebih pon boleh...tengah panas2 tu la yang lagi sedap..

    ReplyDelete