assalammualaikum...
selamat pagi semua...awal pulak sha harini...ini N3 pertama sha tuk pagi selasa ni...semalam tempek pisang..harini tempek/lempeng lagi...kalau hari2 muka pon jadi cam lempeng juga.hehehe..harini sha nak share lempeng kelapa pandan pula...jom tengok resepi..sebelum tu cam biasa la yer..kita layan picture dulu jap yer..jangan marah..
satu lagi asalnya bentuk lempeng tu takle sebulat camtu yer..nak nampak cantik punya pasal sha terap dengan acuan bulat..supaya nampak sama je...sapa tak suka cantik..bukan orang je kena pakai mekup cantik2..kuih pon sama gak..baru menarik perhatian orang nak makan...betul tak...
bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan kelapa parut putih(boleh lebihkan ikut suka)
1/2 sk baking powder(optional)
1 3/4 cawan air-anggaran
1 1/2 sk garam(boleh kurangkan)
1-2 sb gula pasir
1 sk pandan paste
1 sk pewarna hijau
cara-cara:
1)masukkan semua bahan kedalam mangkuk kecuali air...kemudian tuang air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair..kalau agak pekat tambah air sedikit..adunan lebih kurang nak buat cokodok je.kacau sebati semua bahan...rehatkan kejap
2)panaskan non stik pan/kuali..lenser sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan lempeng kedalam pan.tutup pan/kuali supaya masak sekata.
3)agak dah garing terbalikkan dan masak lagi.buat kaedah sama sehingga habis..
4)boleh dihidangkan bersama sambal tumis,gula merah atau gula pasir...
~sha makan dengan gula pasir je..takde buat sambal pon~
~SELAMAT MENCUBA~
No comments:
Post a Comment