selamat petang...
waaa...ayam ungkep daa...harini makan style jowo la plak...ni keje fiza dengan kak ina la ni..duk bercerita pasal ayam ungkep ni semalam...teringin pula sha nak rasa macamna rasa ungkep ayam ni..apa lagi geledah la cari resepi ungkep ayam ni..resepi kat bawah ni terhasil atas gabungan 2 resepi dari che mat gebu dan fidadaud.sorry la pada kedua tuan resepi yang telah di gabungkan dan diolah semula ikut cara sha..menderhaka pulak sha ni....rupanya takde la susah nak masak ungkep ayam ni...cuma bahan2 nya je yang nampak banyak..bila dah disatukan simple je jadi dia...nak tengok resepi asal boleh rujuk pada link yang disediakan..
sumber resepi 1: http://www.tiffinbiru.com
sumber resepi 2:
olahan:sha ahmad
bahan-bahan:
1/2 ekor ayam-dipotong sederhana
1 batang serai-dititik
1 sb gula merah
1 keping asam keping
air secukupnya
garam secukup rasa
bahan kisar :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
15-20 biji cili padi + merah hijau(cili padi sha comel2 letak lebih sikit)
1 sb jintan putih
1 sb ketumbar(sha guna serbuk je)
3/4 inci kunyit hidup
cara-cara:
1)panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.masukkan serai
2)bila tumisan betul2 garing/kering masukkan ayam..gaul sebati hingga ayam kecut sedikit
3)masukkan air secukupnya..(anggaran tenggelam ayam) biar mendidih.masukkan asam keping,garam dan gula merah secukupnya
4)tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga kering.rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.gaul sebati dan jika ok tutup api..hidangkan
~SELAMAT MENCUBA~
insaallah esok nk cuba wat ni sha....
ReplyDeletecuba la...sha nak cuba buat daging unkep lak..tunggu 2 3 hari lagi ler...
ReplyDelete