bluberry cheese tart


assalammualaikum...lamanya teringin sangat nak try buat cheese tart ni..akhirnya
aku buat juga..walaupon yang ado...fist tryer ok la kan..hehehe
shell crust dah lama buat duk tersimpan je sebab cream cheese xde...geledah blog 
kak ita http://www.azlitamasammanis.com/ tengok step by step dia..maka terhasillah cheese tart aku ni...
tq sangat2 kak ita atas step by  step bergambar yg amat jelas lagi terang...



bahan-bahan;

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C -sy pakai gred B kurangkan sikit putih telurnya
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart 

cara-cara;

1)Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2)Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3)Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4)Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5)Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.




Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

sediakan filling yg kita suka..aku gunakan filling bluberry n strawberry..
pipekan filling kedalam crust shell kita...lagi banyak filling nya lagi sedap..




untuk cream cheese

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

1)ambil sedikit cream cheest dan warnakan dgn warna ungu
2)masukkan cream cheest kedalam piping bag dan picitkan keatas filling sehingga menutupi filling...
3)lorekkan dengan menggunakan pencungkil gigi dengan cream cheese yg diwarnakan tadi.ikut creativiti anda..
4)Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


***aku gunakan api atas tapi letakkan paling bawah..














No comments:

Post a Comment