ROTI SARDIN CELUP TEPUNG


roti sardin celup tepung sha style...
buat buka puasa...sedap makan time suam2..panas kang tipu la kan..macamna nak makan..panas...
krup..krup garing tepungnya

nak buat pon mudah je...

resepi:sha ahmad

bahan-bahan:
10 keping roti-dipotong 2
1 tin kecil sardin-hancurkan isi ikan
1 ulas bawang besar-dihiris separuh bulat
1 ulas bawang putih-dihiris nipis
4 biji cili padi-hiris nipis
garam secukup rasa
air asam sikit

bahan tepung:
2 cawan tepung gandum
2 sb planta
1 3/4 cawan air
sedikit garam
serbuk kunyit

cara-cara:
1-gaul sebati dgn whisk semua bahan

cara-cara:
1-tumis bawang putih ,bawang besar  dan cili padi sehingga layu
2-masukkan sos sardin sedikit diikuti air asam jawa..gaul sebati...
3-masukkan pula isi sardin yg dihancurkan tadi...masak sehingga kering air..
4-siap sejukkan
5-ambil roti yg dipotong 2 letakkan inti sardin dan celup kedalam tepung...
6-goreng sehingga kekuningan...

2 comments: